top of page

Utpressning med skarpa brevbomber

Uppdaterat: 1 apr. 2020

Polisen i Nederländerna undersöker just nu en serie av brevbomber som skickats till företag i Amsterdam, Utrecht och Rotterdam. Polisen misstänker inte terrorism utan arbetar utifrån teorin att företagen utpressats.


Från att tidigare varit tomma hot ser vi allt fler skarpa brev- och paketbomber idag. Brevbomberna i Amsterdam, minst sex stycken (källa: The Brussels Times), är exempel på hur kriminella hittar nya och allt mer skrämmande metoder att nå sina mål. Företag utpressas att betala stora summor i kryptovaluta, annars kommer anställda eller företagens kunder att förgiftas eller dödas. En trend vi tyvärr fått vänja oss vid.Vi kunde i början av förra året läsa om flertalet Japanska företag inom livsmedels- och läkemedelsindustrin som utsattes för denna typ av utpressning. För att visa att man menar allvar bifogade utpressaren pulver eller tabletter i försändelsena. Ett flertal brev bekräftades innehålla cyanid (källa: Asahi Shimbun). I Europa har vi tidigare sett kriminella med liknande modus operandi. I Tyskland utpressades 2017 Lidl, Haribo och Kaufland att betala en miljon euro i kryptovaluta, annars skulle företagens kunder förgiftas. En man greps och vid förhör framkom att han beställt och betalat för Kaliumcyanid på Darknet i samband med händelsen. I Storbritannien dömdes en man efter att ha skickat ett rörglas innehållandes 10 gånger dödlig dos kaliumcyanid till ett företag i utpressningssyfte. (källa: FOI Årsrapport 2017).

Polisen misstänker att mörkertalet är stort. Skälen till detta är flera, bland annat att företagen inte vill dra negativ publicitet till sig då det kan påverka försäljningen negativt samt att utpressaren misstänkts kunna förverkliga hoten om polis tillkallas.

145 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page