top of page
  • Oskar

Entrén är säker, hur ser det ut med bakdörren?

Skulle du låta en okänd person lämna en väska i receptionen, för att sedan bara gå därifrån?

Eller, när var du senast på ett företag och kunde gå direkt till VD:s kontor, oannonserad och utan att möta säkerhetsåtgärder?


Eller kanske att du kunde gå genom entrén på ett datacenter, en bank eller ett industriföretag och kunde gå direkt in i serverrummet, handelsgolvet eller in i produktionslokalerna.


Troligtvis har detta aldrig hänt.


Om dina erfarenheter är samma som för de flesta så blev du troligtvis filmad av en CCTV för att därefter anmäla dig i receptionen, och väl där fick du en besöksbricka och därifrån blev du ledsagad genom olika kontrollerade områden.


Om vi istället föreställer oss att du är ett anonymt brev skapat för att skada, skrämma eller avlyssna som helt anonymt läggs i en gul postlåda, så är chanserna att du förmodligen skulle komma in i byggnaden genom bakdörren eller godsmottagningen. Du skulle ta genvägar förbi etablerade och påkostade säkerhetsåtgärder för att därefter landa på VD:s kontor eller in i verksamhetens hjärta.


Flera miljoner kronor läggs årligen på robusta och rigorösa säkerhetsåtgärder så som väktare, kameror, accesssystem och liknande. Väldigt sällan läggs pengar på att hantera försändelserna som systematiskt och regelbundet kommer in i organisationens byggnad varje dag. Detta trots att det flesta företag får eller har fått hot skickat till sig.


Visst känns det konstigt?


De som faktiskt tar tag i problemet gör det dock inte fullt ut utan tror sig vara säkra genom att ställa in en röntgen (se vårt inlägg om Räcker det med Röntgen?) Att säkra sina lokaler från avlyssning, hot och avvikelser för att skapa säkerhet och trygghet behöver dock inte bli varesig svårt eller kostsamt.

1. Säkra flödet samt hur transporterna sker

2. Håll till på en extern plats och inte i huvudbyggnaden

3. Se till att detektera alla försändelser så att inget okontrollerat förs in i byggnaderna.

Säkerhetspolisen rekommenderar att man ska kontakta polisen om man får ett paket som ser annorlunda ut och där man inte känner igen avsändaren. En utmaning då beskrivningen passar in på majoriteten av försändelserna. Det går självklart inte för myndigheten att ge några andra rekommendationer men det skulle heller inte fungera för samhället om man ringde varje gång man fick en sådan försändelse. Därför är det viktigt att se till att ha ett säkert flöde redan i första läget.


Det är dags för alla organisationer att säkra sin bakdörr och göra och byggnaderna säkra och sina anställda trygga. Hotet kan komma fån vilken dörr som helst.

82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page